Kom schaatsen bij de AIJC

Kom ook gezellig schaatsen bij de Alkmaarsche IJsclub!

 

Schrijf je in bij een van de afdelingen:

Kunstschaatsen

Wedstrijdschaatsen

Toerschaatsen

G-schaatsen

Jeugdschaatsen

Schaatslessen

AIJC beeldmerk kleding rood

 

Tijdens de lessen zijn de juiste schaatsen van groot belang voor het ijsplezier! Te grote schaatsen of de verkeerde schaatsen kunnen het plezier tijdens het schaatsen goed verpesten, omdat het kind niet recht op de schaats kan leren staan of omdat er blaren of pijnlijke drukplekken ontstaan. Ook om een goede schaatstechniek aan te kunnen leren zijn goede schaatsen uiteraard van belang! Lees daarom onderstaande tips goed door!

 

Over het algemeen geldt dat een schaats nooit op de groei gekocht moet worden, omdat te grote schaatsen blaren kunnen veroorzaken en niet strak genoeg kunnen zitten om genoeg steun te bieden tijdens het schaatsen. Meestal is een schaats 1 maat kleiner dan de schoenmaat, omdat er tijdens het schaatsen geen sprake is van het afwikkelen van de voet en de voet daardoor niet (zoals in een schoen) naar voren hoeft te schuiven. In de schaatswinkels zal de verkoper hier goed op letten.

 

Omdat onze lessen zijn gebaseerd op het ‘normale’ schaatsen raden wij het gebruik van kunstschaatsen en hockeyschaatsen af. Die schaatsen vergen een hele andere techniek, waardoor het lastig wordt om mee te doen met alle oefeningen. Het grootste verschil is dat met kunst-/hockeyschaatsen de afzet naar achteren gegeven wordt en bij het ‘normale’ schaatsen juist opzij.

 

Let erop dat de ijzers scherp zijn en droog ze na gebruik goed af om roest te voorkomen! Laat de schaatsen ook 2 of 3 keer per seizoen slijpen, want dat schaatst toch een stuk makkelijker!

 

 

Beginners / Jonge kinderen

Jonge kinderen, de echte beginners, raden wij de Easyglider aan. Het brede steunoppervlak en de lage ijzers bieden veel ondersteuning aan de voet en verminderen de kans dat men door de enkel zwikt. Het is een zeer geschikte schaats voor iedereen die de basisbeginselen van het schaatsen, waaronder vooral het “recht op de schaats staan”, onder de knie wil krijgen. De schaats is een moderne versie van de Friese Doorloper waar u wellicht nog mee op het ijs heeft gestaan! Let er met deze schaats wel op dat uw kind een stevige schoen aan heeft. Laarzen en gymschoenen raden wij af, omdat die veel te weinig steun geven aan de voet en enkel.

 

Gevorderden / Oudere kinderen

Oudere kinderen of de meer ervaren schaats(t)ers zijn de Easyglider wellicht al ontgroeid. Voor hen zijn er bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden: lage noren, hoge noren, combi noren of (semi) softboots. De keuze is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid ervaring met schaatsen, de stabiliteit van de enkels en de voorkeur van uw kind.

 

Voor kinderen die meer moeite hebben om recht op de schaats te staan, zijn de combi noren bijvoorbeeld een optie. De stevige, hoge schoen geeft veel steun bij de enkels. Een andere optie is de (semi) softboot. De schoen van deze schaats zit tussen een gewone noor en een combi noor in. Het biedt daardoor meer steun aan de enkels dan een gewone noor, maar een kind kan er makkelijker in bewegen (bijvoorbeeld beter diepzitten) dan in een combi noor die de enkel bijna vastzet.

 

Voor meer advies kunt u uiteraard altijd terecht bij de diverse schaatswinkels. Kijk ook nog even op de pagina Financiën voor wat koop-, huur- en leasetips!

 

Attachments:
Download this file (schaatstips.jpg)schaatstips.jpg[ ]92 kB

 

Tijdens de lessen is de juiste kleding van groot belang voor het ijsplezier! Kleding kan een negatieve invloed hebben doordat het kind het te warm of te koud heeft of omdat de kleren in de weg zitten tijdens het oefenen of het rondes rijden. Lees daarom onderstaande tips goed door!

 

Tijdens het rijden op de baan zijn handschoenen verplicht! Zonder handschoenen mag men de baan niet op! Vergeet ze dus niet! Een muts of helm/softcap is niet verplicht.

 

Verder is het belangrijk dat de kleding niet te strak zit en er goed in bewogen kan worden. Om te voorkomen dat uw kinderen niet té warm of té koud gekleed zijn, is het aan te raden altijd paar laagjes kleding over elkaar heen te trekken. Daardoor kan er altijd iets aan-/uitgetrokken worden tijdens de les. Met 1 dikke trui kan dat niet! Vooral tijdens de koudere dagen kan een extra trui of legging geen kwaad.

 

Pas op dat lange broeken of sjaals niet over het ijs slepen, zo voorkom je valpartijen.

 

 

Heeft u schaatsen of kleding in de aanbieding? Geef de gegevens (artikel, merk, maat, etc.) én uw contactgegevens dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan zetten wij het hier voor u op de site én u komt in onze nieuwsbrief te staan.

 

Het is altijd mooi meegenomen als u iets kunt besparen op de kosten. Hier enkele mogelijkheden waar u wellicht nog niet van op de hoogte was.

 

Kopen

Leden van de Alkmaarsche IJsclub krijgen op vertoon van hun ledenpas 10% korting op de aankoop van schaatsen bij Sportshop Slikker op ijsbaan de Meent.

 

Huren

Er zijn verschillende redenen om er niet voor te kiezen schaatsen aan te schaffen. Het is financieel niet mogelijk of  u zou binnen korte tijd weer nieuwe schaatsen moeten aanschaffen, omdat uw kind er alweer is uitgegroeid! U kunt er daarom voor kiezen om schaatsen te huren. Bij Sportshop Slikker, de schaatswinkel bij ijsbaan de Meent, kunt u schaatsen huren voor €5,00 per keer. Vergeet hiervoor uw legitimatie niet!

 

Leasen

Een andere mogelijkheid is deelname aan een Schaatsleaseplan. Hierbij leaset u een paar schaatsen voor 1 seizoen. Groeit uw kind er gedurende het seizoen uit, dan kan hij/zij de schaatsen kosteloos inwisselen voor een grotere maat. Na afloop van het seizoen brengt u de schaatsen weer terug naar de winkel. In Alkmaar zijn er 2 schaatswinkels die een Schaatsleaseplan aanbieden. Kijk voor meer informatie bij:

 

Sportshop Slikker

IJsbaan de Meent

Terborchlaan 301

1816 MH  Alkmaar

072 – 515 04 06

http://www.sportshopslikker.nl/

 

Schaats- en Skeelerspeciaalzaak Norg

Dijk 15

1811 MB Alkmaar

Telnr: 072 – 520 47 47

http://www.norgsport.nl/jeugdschaatsplan.html

 

Jeugdsportfonds

Het Jeugdsportfonds Alkmaar is een stichting die binnen haar financiële mogelijkheden zorgt dat kinderen in groepsverband kunnen sporten. Het gaat om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar, woonachtig in Alkmaar waarvan de ouders financieel niet draagkrachtig zijn. Ouders en kinderen kunnen geen aanvraag indienen. Dit kan alleen door een intermediair. Een intermediair is professioneel betrokken bij de opvoeding en verzorging van uw kind. Denk hierbij aan de leerkracht, jeugdhulpverlener en huisarts. Om lid te worden van een sportvereniging kunnen kinderen gebruik maken van persoonsgebonden tickets ter waarde van € 100,- van het project 'Kinderen doen mee'. Het geld is bedoeld voor de contributie of lesgeld van een vereniging.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Jeugdsportfonds: www.jeugdsportfonds.nl

Hoofdsponsors

eriks1

 

Slikker

 

Laatste nieuws

Impressie van week 1 Summercamp Kunstrijden Alkmaar 2017 1e editie Super intensieve lessen werden gegeven door Marcus Deen Skating, Terry Banghart en Jimmy Tavares! Geweldige off ice lessen met Timot...
De Algemene Ledenvergadering voor alle leden van de verschillende afdelingen zal gehouden worden op 14 september. Agenda en plaats worden later bekend gemaakt. H. den Uil...
Hallo allemaal, Hierbij alle informatie over het Summercamp 2017 in Alkmaar.Lees de informatie goed door en schijf je snel in. Indien er nog vragen zijn kunnen jullie deze sturen naar: summercampa...
30 Mei 2017 Met een krachtige wind over de Mijzen starten 28 atleten hun race tegen de klok. Wind pal tegen op de 1km, en later nog eens op de laatste 5 km van het hele rondje. Een uitdag...
Vanaf maandag 8 mei gaan we weer beginnen met de zomertrainingen Op de volgende dagen zijn er in principe centrale trainingen, maar houd de programmas in de gaten: Maandag: 19.00 u...