Vladimir Markov en Lika Brons Clubkampioenen AIJC Kunstrijden 2017
Kaylee Moree wint goud bij Nationale KNSB Bokaal finale Dordrecht

Het was een druk wedstrijdweekend voor AIJC kunstrijden. Naast de Clubkampioenschappen 2017 op thuisbasis De Meent werd in verschillende categorieën tevens de Nationale Bokaal Finale 2017 verreden in Dordrecht.

Afgelopen zaterdag werd op thuisbasis De Meent het jaarlijkse Clubkampioenschap verreden. Alle leden waren uitgenodigd, van jong tot oud, van startende wedstrijdschaatser tot de beste KNSB en NK rijders. Ook de recreanten en adults deden mee met een improvisatiewedstrijd en een technisch kur. De verschillen tussen de rijders waren klein, de spanning daarom groot. Een podiumplek zou zomaar mogelijk kunnen zijn voor iedereen. Uiteindelijk gingen Lika Brons en Vladimir Markov met de wisselbekers voor beste kunstrijdster en beste kunstrijder van de Alkmaarsche IJsclub naar huis.

In Dordrecht werd hetzelfde weekend de nationale bokaal finale verreden voor de beginnende wedstrijdrijders. AIJC was vertegenwoordigd met maar liefst tien rijders die na 5 selectiewedstrijden genoeg punten hadden behaald voor de eindstrijd. Kaylee Moree was het gehele seizoen al constant in de top 2 binnen haar categorie de Midi's. Ook afgelopen zondag wist zij haar eer hoog te houden door de 1e plaats wederom in de wacht te slepen. Andere rijders deden het ook niet onverdienstelijk. Collega rijdster Alessia Ballirano werd 5e. In de mini's werd Elizabeth Pielkenrood 5e, Sharon Luit 9e en Willemijn van Dijk 16e. Bij de maxi's werd Merel Boersma 5e. Bij de starters en de pupillen werden de allerjongste rijders Dahlia Fuchs 11e, Zsofia Szaraz 5e, Vanessa Dreyer Fernandez 6e en Esmee van Sermond 7e.

Bekijk hier de kür van Kaylee tijdens finale KNSB bokaal: https://youtu.be/Z2dkJJanm5w

Foto's:
AIJC rijders seizoen 2016-2017, credits Stefan Luit
Kaylee Moree (11 jaar, categorie midi) credits: Cindy Moree
Vladimir Markov (14 jaar, categorie advanced novice heren A) credits: Piet van Es
Lika Brons (15 jaar, categorie advanced novice dames A) credits: Wim van Swieten

De ijshal in de Meent blijft deze zomer wederom open voor de afdeling kunstrijden. Wedstrijdrijders zullen na een korte break gaan trainen voor het aankomende wedstrijdseizoen. Ook recreanten of beginnende schaatsers kunnen zich via de website van AIJC Kunstrijden inschrijven voor een zomerijs abonnement of een 4daagse schaatscursus.

Voorafgaand aan het zomerijs hebben wij nog een spetterende IJSSHOW op 1 en 2 april. Ruim 100 schaatsers werken deze laatste week aan gave shownummers en solo's die ons meevoeren in allerlei nationale en internationale feestthema's zoals Halloween, Oktoberfest, Bollywood Wedding, Chinees Nieuwjaar, Koningsdag en Kerst. De show CELEBRATIONS belooft een waar spektakel te worden waarbij alle AIJC toppers acte de présence zullen geven! 


De uitslagen CLUBKAMPIOENSCHAP 2017:

Advanced/Junioren
1e plaats - Lika Brons (Clubkampioen Dames 2017)
2e plaats - Zena-Rae Borst
3e plaats - Iris Groot
4e plaats - Vova Markov (Clubkampioen Heren 2017)

Pre Basic Novice/Basic Novice
1e plaats - Melissa Hopman
2e plaats - Kookai Nowack
3e plaats - Sterre de Jager
4e plaats - Katya Elkaalani
5e plaats - Amber Molengraaf
6e plaats - Amy Dieke

Mini/Midi/Maxi
1e plaats - Kaylee Moree
2e plaats - Elizabeth Pielkenrood
3e plaats - Alessia Ballirano
4e plaats - Sharon Luit
5e plaats - Billy de Munk
6e plaats - Willemijn van Dijk
7e plaats - Laura van den Berg
8e plaats - Merel Boersma
9e plaats - Femke Jansen
10e plaats - Sanne Dekker
11e plaats - Mimi Lopez

Starters
1e plaats - Chiara Ballirano
2e plaats - Dahlia Fuchs

Pupillen/Aspiranten
1e plaats - Jasmijn van Wonderen
2e plaats - Vanessa Dreyer Fernandez
3e plaats - Esmee van Sermond
4e plaats - Britt Kloosterman
5e plaats - Zsofia Szaraz
6e plaats - Daphne Kopmels

Learn to Skate level 5+ improvisatie en technische kür
1e plaats - Kimberley Quach
2e plaats - Angelina Broekhuizen
3e plaats - Almudena Martin del Burgo Vela
4e plaats - Veerle van Garderen
5e plaats - Georgina Dekker

Learn to Skate level 0-2 improvisatie en technische kür
1e plaats - Noa Faas
2e plaats - Sara Schellart
3e plaats - Kyara Siegers
4e plaats - Marinka Jonker
5e plaats - Natalia Kondratowicz
6e plaats - Sofie van Excel
7e plaats - Anna Fleur Smit
8e plaats - Julia Klijn

Learn to Skate level 3-4 improvisatie en technische kür
1e plaats - Noa Hollenberg
2e plaats - Feline Klaver
3e plaats - Noa Koopman
4e plaats - Giulia Bistacchi
5e plaats - Noa Schuit
6e plaats - Grace Wartenhorst
7e plaats - Zaza Sophia Lek
8e plaats - Puck Pranger

Learn to Skate Level 0 improvisatie
Improvisatie Talent: Caterina Melideo
Aanstormend Talent: Fien Peerdeman

Adult improvisatie
Improvisatie Talent: Frederique Bongers
Aanstormend Talent: Veerle Corten

Uitslagen Nationale Bokaal Finale 2017:
Starters
11e plaats Dahlia Fuchs

Pupillen
5e plaats Zsofia Szaraz
6e plaats Vanessa Dreyer Fernandez
7e plaats Esmee van Sermond

Mini
5e plaats Elizabeth Pielkenrood
9e plaats Sharon Luit
16e plaats Willemijn van Dijk

Midi
1e plaats Kaylee Moree
5e plaats Alessia Ballirano

Maxi
5e plaats Merel Boersma

Afgelopen week vond op de Uithof in Den Haag de Open Nederlandse Kampioenschappen Kunstrijden 2017 (ONK/Challenge Cup) plaats. (22-26 februari 2017).

Melissa Hopman (11, Alkmaar) was als 3e geplaatst voor het kampioenschap in de Basic Novice Dames A en ging -slechts met een punt verschil- met het zilver naar huis.
Hopman reed technisch een sterke kür en kreeg voor haar uitvoering op muziek uit de film 'The Artist' door Ludovic Bource, hoge uitvoeringspunten.

Melissa Hopman traint bij Marcus Deen (meervoudig Nederlands Kampioen Kunstrijden/EK/WK). De choreografie was in handen van Terry Banghart (voormalig soliste bij Holiday on Ice).
Hopman debuteerde dit seizoen in het ONK. Zij traint 5 dagen per week op Sportcomplex de Meent in Alkmaar.
In seizoen 2015-2016 was zij eerder Gewestelijk kampioen Noord Holland/Utrecht.

Het ONK is dit jaar voor het eerst een combinatie van de internationale Challenge Cup met het Nederlands Kampioenschap Kunstrijden. Tijdens het NK Kunstrijden strijdt de Nederlandse top om de titel Nederlands Kampioen.
Bij de Challenge Cup komen topschaatsers van over de hele wereld naar Nederland om de strijd met elkaar aan te gaan. Hopman werd tevens 2e in de Internationale Competitie. Een prestatie opzich.

Melissa Hopman

In deze Kunstrijweek werd er tevens gestreden om de Nationale Titels in de KNSB CUP A.

-Lika Brons (14, Alkmaar) veroverde een podiumplek en won het zilver (Advanced Novice Dames A).
-Zena Rae Borst (15, Alkmaar) werd 4e (Junioren Dames A ).
-Sterre de Jager (11, Alkmaar) werd 5e (Pre Basic Novice Dames A)
-Kookai Nowack (10, Den Helder) werd 9e in (Pre Basic Novice Dames A).

(Foto's Stefan Luit)

Bekijk hier Melissa's kur!

Afgelopen weekend vonden er diverse KNSB selectie wedstrijden kunstrijden plaats en AIJC scoorde wederom een aantal podiumplaatsen. 

Heereveen: In de Thialf Heerenveen werd afgelopen zaterdag de 4e nationale bokaal wedstrijd verreden en AIJC behaalde 1x goud en 2x brons. Wederom behaalde Kaylee Moree het goud binnen bij de midi's met een nieuw personal best. Haar clubgenootje Alessia Ballirano behaalde in dezelfde categorie een welverdiende 3e plaats met ook een nieuw personal best. Een mooie 3e plaats was er tevens voor Merel Boersma in de maxi's, ook zij verbeterde haar punten. De dames strijden samen met AIJC rijders Billy de Munk, Sanne Dekker en Femke Jansen voor een finaleplaats op de Nationale Bokaal Finale te Dordrecht op 26 maart. De meeste dames zijn al verzekerd van een finaleplaats.

Alkmaar: Op zondag 15 januari werd de selectiewedstrijd verreden voor de jongere A rijders. Kookai Nowack had een mooie 17e plaats en Sterre de Jager een prachtige 11e plaats met ook een nieuw personal best. Beide dames hebben zich geplaats voor de finale van de KNSB cup A, mid februari tijdens de kunstrijweek in Den Haag. Ook Melissa Hopman behaalde met ruim 35 punten een nieuw personal best. Zij is was al geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap maar nu is zij zeker van een finale plek met deze stijging in de top 4. In de Mini's wist AIJC de 6e, 7e en 8e plaats te pakken door Willemijn van Dijk, Sharon Luit en Elizabeth Pielkenrood. Elizabeth Pielkenrood is reeds verzekerd van een finaleplaats.

Skate off. In aanwezigheid van Wethouder Sport Pieter Dijkman besloot de lange wedstrijddag met de spannende skate off van de top 5 junioren van Nederland, voor uitzending naar het Europees Jeugd Olympisch Festival, welke plaats vindt eind februari in Turkije. Deze werd gewonnen door Sam Jansen uit Pijnacker.

  

De regionale kunstschaatsafdeling AIJC organiseerde in oktober de eerste Nationale Bokaalwedstrijd. Maar liefst 121 deelnemers uit heel Nederland kwamen naar de ijshal van Sportcomplex De Meent. Een record!
Van de deelnemende AIJC schaatsers behaalden 4 een podiumplaats. Maar ook degenen die niet op het podium terecht kwamen, lieten prachtige kuren zien. Dat was goed te merken aan de vele toeschouwers die aan de boarding bleven gekluisterd.
De prijzen voor AIJC vielen in de M categorie. In deze categorie laten de schaatsers alle enkelvoudige sprongen zien.
Podiumplaatsen waren er voor: Elizabeth Pielkenrood (3e plaats mini’s t/m 10 jaar), Kaylee Moree en Billy de Munck (resp. 1e en 3e plaats midi’s t/m 13 jaar), Merel Boersma (1e plaats max’s vanaf 13 jaar).

Extra ingelaste landelijke KNSB selectie wedstrijd op De Meent

Op zondag 15 januari 2017 is er tussen 8.30 en 20.30 uur, een extra ingelaste landelijke KNSB selectie wedstrijd op De Meent.

In Alkmaar strijden kunstrijders van AIJC nogmaals om de kwalificatiepunten voor een plek in de ONK finale, welke plaatsvindt tijdens de Kunstrijweek tussen 22-26 februari 2017 op de Uithof in Den Haag.
Voor AIJC komen de rijders Melissa Hopman (basic novice A), Kookai Nowack en Sterre de Jager (pre basic novice A), Sharon Luit, Elizabeth Pielkenrood en Willemijn van Dijk (mini’s) wederom in actie. Melissa Hopman is reeds verzekerd van de punten voor het NK.

Tevens vindt op De Meent de spannende skate off plaats voor het European Youth Olympic Festival [EYOF].
De top 5 van de Nederlandse junioren zullen hun korte en lange kur smiddags en savonds rijden en strijden om de magische 100 punten.
Slechts 1 rijder wordt uitgezonden naar Turkije van 12 t/m 17 februari 2017.

AIJC Kunstrijden is er trots op om wederom een dergelijk grootschalig KNSB evenement te kunnen organiseren, samen met de Meent en de KNSB.
AIJC is tevens verheugd dat de wethouder Sport en Financiën, Pieter Dijkman, op deze dag aanwezig zal zijn.

In hetzelfde weekend vindt op zaterdag 14 januari tevens in Heereveen de 4e Nationale Bokaalwedstrijd plaats.
Voor AIJC komen de volgende rijders uit: Kaylee Moree, Alessia Ballirano en Billy de Munk (midi’s), Sanne Dekker en Merel Boersma (maxi’s), Amber Molengraaf en Amy Dieke (pre basic novice B).
Zij strijden om de kwalificatiepunten voor de landelijke Nationale Bokaal finale (B finale) op 26 maart in Dordrecht.

De wedstrijd wordt wederom live uitgezonden via Show Your Skill.Online. De livestream is te vinden via facebook: https://www.facebook.com/ShowYourSkill.Online/
Meer informatie over starttijden en deelnemers op:www.schaatsen.nl

Op 17 en 18 september vindt op Sportcomplex De Meent de 2e selectiewedstrijd om de KNSB cup plaats. Deze wedstrijd is tevens een kwalificatiewedstrijd voor het NK kunstrijden in februari.
Het is voor het eerst dat Alkmaar een kunstrijwedstrijd op dit hoge niveau mag organiseren. De Alkmaarsche IJsclub en Alkmaar Sport NV zijn er trots op, dat zij de Nederlandse schaatstop mogen ontvangen. De wedstrijden zijn vrij toegankelijk.
Ook dit jaar heeft de Alkmaarsche IJsclub weer een mooie wedstrijdploeg. Tijdens de wedstrijd in Alkmaar starten maar liefst 7 schaatsers. Zena-Rae Borst (junioren), Vladimir Markov (Heren Advanced Novice), Lika Brons en Iris Groot (Advanced Novice), Melissa Hopman (Basic Novice), Sterre de Jager en Kookai Nowack (Pre Basic Novice)
Bekijk de wedstrijd live in Alkmaar of via de live stream https://www.facebook.com/ShowYourSkill.Online/
Meer informatie over starttijden en deelnemers op: www.schaatsen.nl